-

Rasen chihuahua.

Chihuahuans rasstandard, tryck på länken.

En av världens minsta hundraser som är i modern historia är uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko, där den sägs härstammar ifrån, troligtvis ditförd av spanjorerna när de erövrade Mexico 1530.
Men Chihuahuans ursprung är inte helt säkert.
En mycket känd teori är att den är en kvarleva från Aztekernas maktperiod i Mexico 1325-1521. Men det finns även en annan teori om att den har sitt ursprung från Egypten omkring 1500 f.kr. där man hittat både avbildningar och mumifierade kvarlevor.

Den första registrerade chihuahuan i Sverige finns i SKK:s stambok 1913 med namnet Ciki. 1951 importerades 2 Kh hundar från USA, en tik och en hane ( La Oro Carta de Oro & La Oro Castano de Oro). Men rasen fick sitt stora genombrott först 1958 då 20 st av rasen importerades och registrerades.
3 hundar från USA, två långhår: Anneray’s Blondie och Skeeter III. Ett korthår: Boki.
17 korthåriga importerades från England: Belamies Martes och Manteguilla, Bowerhinton Stringletta, Brownridge Birtday Toy, Denger’s Dona Drucilla, Lilycroft’s Chicko, Little Misschie, Little Rusty, Pettina, Poncho, Pricilla och Tortilla, Pinnerdale’s Giselle och Pepita, Winterlea Daria och Oro Moneta och Zilabet Danny Boy.

Chihuahuan har en kompakt kroppsbyggnad, nästan kvadratisk kroppsform med ett äppelformat huvud. Den är en livlig och mycket modig hund med en vikt på 1-3 kg och en mankhöjd på ca 15-20 cm.
Det finns två olika arter av chihuahuan, kort- och långhårig, och den kan ha samtliga färger i upptänkliga nyanser och kombinationer, alla utom Merlefärg är tillåtna.

Chihuahuan är en relativt frisk ras, dock förekommer Patella luxation och alla avelsdjur måste undersökas av veterinär med behörighet. Tandstatusen kan också vara ett problem som bettfel, avsaknad av tänder eller tidig tandlossning. Öppen fontanell kan också förekomma men enligt rasstandarden så är öppen fontanell ett diskvalificerande fel.